Wysłany: 2011-07-13, 12:05 Graphics Enabler nie uruchamia karty ATI HD4850.
Witam!
Ponawiam wątek. Mam nadzieję, że teraz we właściwym dziale.
Dotychczas używałem Chameleona RC5 rev. 5XX. Wszystko było ok, kartę graficzną uruchamiałem wpisem w com.apple.boot.plist:
Kod:
<string>GraphicsEnabler</string>
<key>Yes</key>
Jednak po aktualizacji do najnowszej rewizji, chameleon nie uruchamia karty, przez co widoczne są na monitorze tylko artefakty.
Szukałem informacji na ten temat i okazało się, że usunięte zostały moduły (?) obsługujące moją kartę.
Co w tej sytuacji począć? Dodam, że zależałoby mi abym mógł uruchamiać kartę dalej w ten sam sposób, w nowym chameleonie.
Zainstaluj chamelon wizard ,łatwo możesz wówczas wybierać wersje chameleona, wypróbuj któreś z niższych.
Zależy mi na najnowszych wersjach chameleona, więc gdybym chciał wrócić do poprzedniej wersji tego tematu by tu nie było.
314Ter napisał/a:
4850 wymagają czegoś jeszcze oprócz GraphicsEnabler'a. Zapoznaj się sumiennie z tym wątkiem:
Do rewizji 5XX chameleona RC5 korzystałem z wbudowanego modułu do ATI ( który zaprzęgany do pracy był przez GraphicsEnabler ) oraz wpisu dev-id w ati4800controller.kext, lecz w nowszych jego wersjach moduł ten został usunięty.
Znalazłem co prawda boot od Kabyla ale ten jest już od 4 miesięcy nieaktualny.
Do rewizji 5XX chameleona RC5 korzystałem z wbudowanego modułu do ATI ( który zaprzęgany do pracy był przez GraphicsEnabler ) oraz wpisu dev-id w ati4800controller.kext, lecz w nowszych jego wersjach moduł ten został usunięty.
Znalazłem co prawda boot od Kabyla ale ten jest już od 4 miesięcy nieaktualny.
Ponowię prośbę o przeczytanie ze zrozumieniem wątku do którego dostałeś link... w w/w rozmijasz się z prawdą w znacznej części.
Ok, jestem w kropce.
Snow Leopard 10.6 zainstalowany, Chameleon RC5 r1158 leży na partycji EFI. Legacy kext do ATI 4800 z odpowiednim dev-id mam w E/E. Opcja GraphicsEnabler ustawiona na Yes w pliku org.chameleon.Boot.plist. Zaraz po zniknięciu jabłka obraz pozostaje szary, grafika nie wstaje. Nie mogę nawet zbotować systemu z -x co utrudnia mi instalację update do 10.6.8.
I tak, 314Ter, czytałem podany przez Ciebie temat ale nic konkretnego z niego nie wyniosłem.
W pierwszym poście piszesz, że działało, a po update przestało, z ostatniego posta wynika, że i na 10.6 są problemy czyli?
Generalnie do uruchomienia 4850 istnieją trzy metody.
1. Netkasowy ATY_Init + DevID do /S/L/E/ATI4800Controller.kext
2. Chameleon i jego GE + DevID...
3. Bios VGA do DSDT + DevID...
Wszystkie metody działają z moją 4850 od 10.6 do 10.6.8, a dwie ostatnie z 10.7GM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.