KLUSEK Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 47
Wysłany: 2011-11-14, 15:27 [Intel] Problemy z odpaleniem gier na X3100
Na wstępie pragnę przeprosić za ten temat - postaram się teraz lepiej
Do rzeczy.
Ostatnio chciałem pograć trochę w starsze gierki typu Age of Empire i temu podobne. Problem w tym, że zawsze próba uruchomienia takiej gdy kończy się tym, że mam czarny ekran, nie widzę menu gry ani intro. Słyszę dzwięki gry i filmików, ale obrazu brak. Obojętne czy są to natywne gry na OSX czy tzw. Porty.
Mój sprzęt to Lenovo T61, a w nim:
C2D 2.4, 4GB RAM, chipset, ICH8-M, grafika Intel GMA X3100, matryca o trochę niestandardowej rozdzialce 1440x900 (może to jest jakiś trop?)
System:
Retail 10.6.8, postawiony na czysto, w systemie mam jedynie FakeSMC, VoodooTSCSync, kexty do PS2 oraz baterii.
Mój Intel x3100 nie chciał nigdy ruszyć OoTB, aby uruchomić akcelerację wykorzystywałem paczkę Backlighfix od Astarael-a - po jej zaserwowaniu grafika ruszała z akceleracją.
Niestety nie umiem powiedziec dokładnie co ta paczka robi, nie jestem jej autorem.
Proszę ponownie o pomoc i wskazanie jakiejś drogi. Pewnie okaże się, że winne są kexty od grafiki. W takim wypadku jak można inaczej tą kartę ruszyć u mnie ?
Dodam jeszcze, że w systemie ogólnie nie ma żadnych problemów jesli chodzi o grafikę, oglądanie filmów itp.
Mój Intel x3100 nie chciał nigdy ruszyć OoTB, aby uruchomić akcelerację wykorzystywałem paczkę Backlighfix od Astarael-a - po jej zaserwowaniu grafika ruszała z akceleracją.
Co znaczy "nie chciał nigdy ruszyć ootb" musisz mam niestety przypomnieć, jako że forum ma 3263 użytkowników i nie pamiętamy historii każdego z nich.
Autorem tej paczki też nie jestem - znalazłem ją bodaj na kexts.com, choć nie jestem pewien. Wgrywa ona natit oraz x3100fb z 10.5.x - być może modyfikowany.
A z grami na X3100 jest różnie - np. AngryBirds lubi robić kp nawet na oryginalnych makach
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
KLUSEK Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 47
Wysłany: 2011-11-15, 16:59
Ok, przejrze w wolbym czasie podany link.
Astarael napisał/a:
Co znaczy "nie chciał nigdy ruszyć ootb" musisz mam niestety przypomnieć, jako że forum ma 3263 użytkowników i nie pamiętamy historii każdego z nich.
Miałem na myśli to, że po instalacji systemu, akceleracja nie działała.
Czytałem wiele tematów (tu i nie tylko tu) o X3100 w lapkach lenovo i niektórym ruszało odrazu, a innym nie, tak jak mi. To miałem na myśli
Co do gier na X3100 i OSX to akurat miałem przez 2 lata MacBooka z prawie, że identycznym konfigiem jak mój lenovo, i tam w takie gierki grałem śmiało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.