Panowie rozwiejcie moje watpliwosci i powiedzcie mi czy da radę zrobić coś z ati mobility radeon 4650, na kext.com zdaje się jest coś do niej ale raczej wersji desktopowej;(
Nie mogę zmusić do współpracy karty Radeon HD4850.
Metody na podpięcie przejściówki lub podłączenie 2 monitora nie działają.
Podjąłem następujące kroki:
- Wyedytowałem Info.plist w ATI4800Controller.kext (to chyba przekłada się na to samo co dodanie LegacyATI4800.kext).
- Wygenerowałem EFI string dla swojej karty i umieściłem go między znacznikami DeviceProperties w pliku settings.plist na pendrive gdzie mam zainstalowanego XPC.
- Korzystałem z patch'a netkasa QE_CI_Exotic patch for 10.6.6
- Próbowałem skorzystać z różnych rozwiązań, które komuś tam pomogły m.in. instalowałem kexty ATI4800Controller, ATISupport i ATIFramebuffer...
Generalnie objawy są takie że nie startuje tryb graficzny. Żadnych KP i nic z tych rzeczy. System odpala tyle, że nie znikają napisy z verbose mode. Po omacku (klikając myszą, potem 3 razy klawisz do góry i 2 razy enter) można zrestartować komputer, czyli Snow Leo jest jakby w trybie graficznym tyle że karta go nie wyświetla.
Bez dodatkowych zabiegów opisanych powyżej. Tzn żadnych podmienianych kextów / patchy / EFI stringów system się ładuje i startuje tryb graficzny w rozdzielczości ustawionej w XPC (nie ma tam do wyboru mojej natywnej rozdzielczości 1920x1200, ale mogę zmusić do współpracy przy 1600x1200). Wygląda to jakby ładował się jakiś podstawowy sterownik (VESA albo coś związanego z XPC) bo w informacjach o systemie, przy karcie graficznej jest napisane, że żadne kexty nie są zainstalowane. Nie mam więc akceleracji karty graficznej, ani zmiany rozdzielczości, ale coś już można podziałać.
Dodatkowo uruchomienie stron internetowych zawierających flash powoduje zawieszenie przeglądarki (safari, chrome). W konsoli - jakieś błędy zdaje się z GL (OpenGL?).
System aktualizowałem do 10.6.7 beż żadnego problemu.
Może ktoś posiada taką kartę albo zna skuteczną metodę na jej uruchomienie...
Najskuteczniejszą, najlepszą i co ważne działającą metodą uruchomienia HD4850 jest ta najprostsza czyli, Chameleon (korzystam ze starego RC3), w /Extra LegacyATI4800.kext i tamże w pliku /com.apple.Boot.plist:
Kod:
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>y</string>
Monitor do wyjścia bliżej krawędzi do drugiego przejściówka i działa przynajmniej dla tej:
Ja akurat nie korzystam z Chameleona, ale z XPC, więc GraphicsEnabler nie pomógł.
Jednakże udało mi się wreszcie odpalić tryb graficzny z natywną rozdzielczością za pomocą ATY_Init.kext (wersja beta 32/64 bit) oraz ATI4800Controller.kext z dopisanym ID urządzenia.
Wcześniejsze próby z EFI stringiem przygotowanym instrukcji kilka postów wcześniej nie przyniosły rezultatu. EVOEnabler - również nie potrafił właściwie zainicjować mojej karty.
maliktomek Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 155
Wysłany: 2011-03-31, 22:36
A możesz coś więcej napisać jak i dokładnie gdzie dopisać ID karty?? (ja mam u siebie cały czas czarny ekran na wszystkich wyjściach) jedynie działa safe boot
Sam swoją przygodę z MAC OS X zacząłem jakies 2 tyg. temu więc nie jestem jakimś znawcą tematu
Z tego co można w przeczytać w twojej stopce to masz radka 4870, model o ID 94401002. Ten model jest już wpisany w pliku Info.plist w ATI4800Controler.kext. Więc nie dopiszesz czegoś co już tam jest.
Spróbuj może użyć eksperymentalnego ATY_Init
Kod:
http://netkas.org/?p=640
U siebie wrzuciłem to do System/Library/Extensions, naprawiłem prawa i po restarcie mogłem cieszyć się pulpitem w natywnej rozdzielczości z akceleracją QE.
Na jakimś ruskim forum znalazłem jeszcze inną metodę - polega na odpowiednim przygotowaniu pliku DSDT.
Jak będę miał chwilę czasu to spróbuję to zrobić i opisać w tym wątku jak poszło.
Sposób na dopisanie grafiki z poradnika działu DSDT na rodzimym forum:
nie sprawdził się w przypadku mojej karty. Program NVCAP wywalił się przy próbie odczytania biosu karty (chyba obsługuje głównie nVidie).
Metody z EFI Studio - również nie wspierają radeonów 48xx.
[ Dodano: 2011-04-01, 11:21 ]
Aha, dopiszę tylko, że mam wpiętą przejściówkę dvi-vga w drugi port (dalszy od płyty głównej), a monitor podpięty do bliższego portu. Sprawdzę dziś czy system startuje bez niej.
czy jest jakas skuteczna i prosta metoda na uruchomienie karty hd4850 z iAtkosem S3 v2 bez adaptera dvi-vga ??
Bo probuje powyzsze metody i nie chce dzialac. Informacje o karcie mam takie :
Cytat:
ATI Radeon 4850 Series:
Model zestawu układów: ATI Radeon 4850 Series
Typ: GPU
Magistrala: PCIe
Gniazdo: Slot-1
Szerokość szyny PCIe: x16
VRAM (łącznie): 256 MB
Producent: ATI (0x1002)
ID urządzenia: 0x9442
ID korekty: 0x0000
Korekta ROM: 113-B7710C-176
Wersja sterownika EFI: 01.00.318
Monitory:
Monitor:
Rozdzielczość: 1400 x 1050
Głębia kolorów: Kolor 32 bitowy (ARGB8888)
Monitor główny: Tak
Odbicie lustrzane: Wył.
Aktywny: Tak
Złącze monitora:
Zrobilem tak jak jest to opisane w pierwszym poscie. Wyedytowany kext wrzucilem za pomoca Kext Helpera, uruchomilem ponownie i nic to nie dalo. nadal mam 1024x768.
Dodam ze wszystko robilem na koncie uzytkownika ROOT. Aha, i nie mam podpietej przejsciowki DVI-VGA
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3692 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-04-04, 15:26
W wielu przypadkach, szczególnie kart ATI przejściówka DVI-VGA jest koniecznością. Wcześniej często trzeba było jeszcze używać przejściówki w drugim niepodłączonym wyjściu karty graficznej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.