Po tej operacji zainstalować do S/L/E - EVOenabler.kext
Pozostaje cieszyć się działającą kartą.
EDIT: 2009.09.12
Dla porządku warto wspomnieć o kolejnej, tym razem najlepszej, metodzie uruchomienia karty.
Główne zalety tej metody to brak dodatkowego kexta w /S/L/E oraz prawidłowe wychodzenie karty z trybu uśpienia.
Edycja pliku info.plist z oryginalnego ATI4800controlled.kext - jak wyżej.
W konsoli uruchamiamy narzędzie gfxutil:
Kod:
./gfxutil -f display
W efekcie otrzymamy charakterystyczny dla naszego systemu DevicePath
Kod:
DevicePath = PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x0)/Pci(0x0,0x0) ----> to mój
którym należy zastąpić odpowiedni wpis w tym pliku.
Dalej w terminalu:
Kod:
./gfxutil -i xml -o hex /ścieżka do pliku HD48x0.plist /ścieżka do pliku wynikowego
Zawartość pliku wynikowego wklejamy do /Extra/com.apple.Boot.plist:
Warto również wspomnieć, że podczas aktualizacji systemu do 10.6.1 instalator nadpisze zmodyfikowanego ATI4800controlled.kext, zatem potrzebna będzie ponowna edycja.
EDIT: 2009.09.21
A jednak się kręci...
To co wczoraj wydawało się nieprawdopodobne dziasiaj za sprawą Netkasa stało się możliwe.
Kartę uruchamiamy edytując Info.plist ATI4800controller.kext oraz stosując najnowszy wynalazek czyli PC_EFI v10.3.
Sorki, że zadaje może banalne pytanie ale mam problem z rozszyfrowanie nazw plików gdzie muszę zmieniać wpisy w plikach dokładnie chodzi o opis ostatni.
Dokładnie o ten plik
Cytat:
którym należy zastąpić odpowiedni wpis w tym pliku.
Dalej w terminalu:
Kod:
./gfxutil -i xml -o hex /ścieżka do pliku HD48x0.plist /ścieżka do pliku wynikowego
bo nie mogę takowego znaleźć .
Po wielu próbach postawienia snowa na moim i7 według rzoof (i na vaio chodzi rential ale bez sieci i grafiki również).
W końcu udało mi sie uruchomić snowa na i7 dzięki
Cytat:
Dystrybucja - Snow Leopard 10.6.1-10.6.2 Intel AMD by Hazard
,ale jego możliwości wyboru grafy nie sprawdzają mi sie i mam tylko rozdzielczość 1024X720 albo740 już nie pamiętam.
Kiedy próbowałem uruchomić grafikę według drugiego sposobu grafika po restarcji zaczyna szaleć :dokładnie wiatrak wchodzi na wysokie obroty czerwona dioda na płytce się zaświeca ,a na monitorze komunikat o braku sygnału
Bardzo proszę o podpowiedzenie lub opisanie dokładnie nazwy linka lub informacji czy muszę wgrać jakiś kext.
_________________ Intel® i7 @ FOXCONN DX58M01 (X58 + ICH10), ATI RADEON HD 4850, 6 GB DDR3, ciągłe próby postawienia Snow Leopard [przeniesione na później]
Próby postawienia Mac Os x 10.5.2 Intel/Amd by Kalyway na Sony Vaio VGN-FE11H
marekw, Najprościej to:
1. Zaopatrzyć się w PC_EFI 10.5 lub Chamaeloen'a RC4
2. Dodać do com.apple.Boot.plist (najlepiej tego w /Extra wpis:
Kod:
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
3. Znaleźć na blogu netkasa LegacyKext "LegacyATI4800controller.kext" i dodać go do /Extra
I tyle... śmiga elegancko - sam używam na 4870 tej metody i działa doskonale.
a jeżeli nie mam żadnego keksta w extra i wieksząść kekxtów których jest ładowanych z system/library/extension czy to pomoże
Tak wygląda u hazarda i w jego distro To jedyny sposób jaki mi pomógł uruchomić snowa na i7 i to w 64bit a na tym mi najbardziej zależy(szkoda mi tego sprzętu na 32 ) .
Pozdrawiam i dziękuje za tak szybką odpowiedź 314TeR
P.S. Na pewno spróbuje tej metody tylko dopiero w sobotę bo teraz mam przeprowadzkę więc mały brak czasu
_________________ Intel® i7 @ FOXCONN DX58M01 (X58 + ICH10), ATI RADEON HD 4850, 6 GB DDR3, ciągłe próby postawienia Snow Leopard [przeniesione na później]
W przypadku Snow Retail kartę uruchamiasz jak napisał 314TeR.
Z dystrybucją zawsze jest więcej zachodu, ale jeżeli zastosujesz Legacy od Netkasa w /Extra to oryginalnego ATI4800Controller.kext w /S/L/E nie edytujesz, w przeciwnym wypadku edycja jest niezbędna
Dziękuje za szybką odpowiedź jak sprawdzę opisane odpowiedzi na pewno poinformuje o wynikach
W końcu cosik mi ruszyło ,oczywiście po zmianie grafy na n 9600gt 512 i wgraniu snow by hazard. Nie działa mi dźwięk ale przeżyje jak na razie po 3 miesiącach walki muszę sobie trochę odpuścić. Dziękuje bardzo Wam za szybkie odpowiedzi i przepraszam, że już nie próbowałem z 4850.
Jeszcze raz opiszę dokładnie jak odpalić kartę 4870/4850 i pewnie inne pochodne pod Leo/Snow. Sterowniki dla 4870 i spółki są w każdym systemie od 10.5.7 włącznie w górę. Ostrzegam przed instalowaniem "paczek" z netu - zawierają one beta wersje kextów z nieoficjalnego wydania aktualizacji 10.5.7. Jak masz 10.5.7 to masz i te kexty w finalnej wersji, jak nie masz to wpierw zaktualizuj system do co najmniej 10.5.7.
Trzeba mieć zainstalowane co najmniej PC_EFI w wersji 10.5 lub Chamaeleon'a 2.0 RC4
4870 wydaje mi się, że najłatwiej uruchomić za pomocą wpisu w /Extra/com.apple.Boot.plist:
Kod:
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
A tak wygląda przykładowy cały com.apple.Boot.plist:
Teoretycznie powinno wystarczyć powyższe do prawidłowego uruchomienia 4870/4850.
Czasami pojawiają się problemy z brakiem obrazu na 4850 i pomaga wetknięcie przejściówki DVI-VGA w drugi port DVI - nie trzeba podłączać monitora, jedynie wetknąć i zostawić, a pod pierwszy port normalnie podłącza się monitor.
EDIT: W 10.6.3 i 10.6.4 pojawiają się problemy z uruchomieniem QE/CI lub zupełnym brakiem obrazu na niektórych modelach kart ATI. Jeśli się to dzieje można spróbować użyć specjalny pakiet kextów przygotowany na tę okazję przez netkasa. Więcej info i pakiety do pobrania tu:
niestety nie wiem czy wciąż potrzebne jest wtykanie przejściówki DVI-VGA w drugi port DVI aby karta pracowała prawidłowo
Ale jaja.
Zajrzałem i mam tą przejściówkę wetkniętą od czasu Leo 10.5.6 (no nie zauważyłem, a niedawno czyściłem kompa!)
Wyjąłem - DZIAŁA, czyli przejściówka niepotrzebna, przynajmniej dla GV-R485MC-1GH.
Dzięki 314TeR bardzo za pomoc Snow śmiga mi w całej gamie rozdzielczości jaką mi obsługuje mój stary lcd .
Troche było ciężko ale tak jak pisałeś wystarczył kext do Extra/KextStore.
I oczywiście RC4 i wpis w com.appel.boot.list jak pisałeś
Ostatnio zmieniony przez marekw 2010-01-27, 15:07, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.