bogdanh Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Kwi 2009 Posty: 286 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-11, 18:58 Jaka karta obsluguje Quartz Extreme?
Jak w temacie. Znudzila mi sie walka z GeForce7600GS. Musze miec koniecznie obsluge QE wiec chce zasiegnac opinii jakie karty toto obsluguja i nie sprawiaja klopotow przy instalacji w OSX86.
_________________ Mac OS X 10.6.4 ; P41-ES3G ; 2,7GHz Intel Core 2 Duo ; GeForce 7600GS
Wysłany: 2009-04-12, 16:38
Hmmmm - ulyylo mi na tyle, ze nie bede szukal innej.
Moze nie umre z wycienczenia i ze starosci w trakcie uruchamiania tego cholernego QE.
Wydawalo mi sie wiele lat temu, ze znalezienie wlasciwych sterownikow dla linuksa bylo cholernie trudne, ale teraz widze, ze to byl maly "pikuś". ))
_________________ Mac OS X 10.6.4 ; P41-ES3G ; 2,7GHz Intel Core 2 Duo ; GeForce 7600GS
Wysłany: 2009-04-13, 16:11
Zaczalem od EFIstudio. Ruszyla grafika ale bez tego cholernego Quartz Extreme, NVinject, rozne kexty o ktorych czytalem na forach i z podpowiedzi google. Wynik byl niezmienny - grafika pracowala ale bez QE.
Niby proste bo GF7600GS jest stosowana w oryginalach ale...
Zaczalem myslec, ze to osx86 nie pozwala wlaczyc QE, bo innego wytlumaczenia nie mam.
Stad wzial sie pomysl z innego watku, zeby zainstalowac z oryginalnego dvd i walczyc z uruchomieniem )
Wysłany: 2009-04-16, 09:34
Moj watek "zmiana karty" deko sie rozciagnal, wiec moze tutaj zapytam o kilka spraw.
- czym rozni sie kext, od injectora, plikow bundle i pluginow.
Co jest faktycznym driverem dla karty - mysle o pliku, ktory jest wczytywany przez system i ustala parametry uzywanej w danym momencie karty.
Troche nabalaganilem w katalogu Extentions i mam tam:
GeForce.kext
GeForce2MXGLDriver.bundle
GeForce3GLDriver.bundle
GeForce7xxxGLDriver.bundle
GeForceFXGLDriver.bundle
GeForceGA.plugin
GeForceVADriver.bundle
NVDANV20Hal.kext
NVDANV30Hal.kext
NVDANV40Hal.kext
NVDANV50Hal.kext
NVDAResman.kext
NVdarwin.kext
NVinject.kext
Natit.kext
to sa trzy injectory ktore masz zapewne a ma byc tylko jeden nie trzy na raz:):)
wgrywasz jednego injectora kext helperem i restart jak nie pomoze wgrywasz drugiego a tego wczesniejszego kasujesz:)
pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Wysłany: 2009-04-17, 06:31
Co zrobic z:
GeForce.kext
GeForceGA.plugin
Przy okazji - czym sie rozni wgranie kexta helperem, a recznie kopiujac (jako root)?
Wysłany: 2009-04-17, 11:44
Okazalo sie, ze wlasciwym kextem jest NVinject. Przy pozostalych system troche wariowal.
Dalej jednak nie mam Quartz Extreme. Sadzilem przez chwile, ze jest to problem 2-ch wyjsc monitorowych (VGA i cyfrowe) ale nie. Po podlaczenia monitora do cyfrowego zlacza (przejsciowka) dalej brak Extreme i nie ma wykrytego monitora.
Moze ktos podpowie mi o innych kextach, pluginach czy...
Okazalo sie, ze wlasciwym kextem jest NVinject. Przy pozostalych system troche wariowal.
Dalej jednak nie mam Quartz Extreme. Sadzilem przez chwile, ze jest to problem 2-ch wyjsc monitorowych (VGA i cyfrowe) ale nie. Po podlaczenia monitora do cyfrowego zlacza (przejsciowka) dalej brak Extreme i nie ma wykrytego monitora.
Moze ktos podpowie mi o innych kextach, pluginach czy...
wrzuc no screen z profilu systemu cos mi nie pasi co ty tu piszesz?:)
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.