Wysłany: 2009-11-04, 12:16 Karta graficzna dla Final Cut Studio
Witam. Ostatnimi dniami przezywalem ciezka walke o uruchomienie MAC OS X na PC i w koncu, dzieki lekturze tego forum, udalo mi sie to zrobic, za co serdecnzie wam dziekuje. Decyzje o zmianie systemu podjalem z powodu pakietu jakim jest Final Cut Studio. Teraz pozostaje mi modernizacja podzespolow i tak jak z wyborem procesora i pamieci nie mam problemu, to wybor karty graficznej wolal bym omowic z kims kompetentnym, czyli z wami.
Chodzi mi o karte graficzna, ktora nadawala by sie do pracy w pakiecie Final Cut, w szczegolnosci Final Cut Pro oraz Motion. Miejscami napotkalem na informacje, ze jest to istotny element. Na razie korzystam z Radeona 2600PRO z 256MB, jednak cos mi sie o uszy obijalo o tych sprzetowych wsparciach dla programow. Czy jest sens zmieniac moja karte? Jesli tak, to na jaka, aby byla najlepiej wykorzystana przez powyzsze programy? Pozostaly sprzet, to Asus P5B, GoodRam 2x4GB 800, CL5, C2Q 9550. Na razie nie jestem zdecydowany co do kwoty jaka moge przeznaczyc i czekam na wasze opinie.
FCS3 jak na razie nie korzysta z OpenCL, jedynie kilka pluginów wykorzystuje OpenGL.
Natomiast dla pracy z Motion (OpenGL) przyda Ci sie bardzo dużo VRAM
A czy na prace ma wplyw ilosc potokow renderujacych, predkosc GPU i wersja OpenGL? Co do pamieci, to 512 bedzie ok, czy moze 1GB? Roznica w cenie to kilka piw.
Jeśli myślisz przyszłościowo o OpenCL, to musisz wybierać karty z nią zgodne... np NV od 8xxx a lepiej od 9xxx a z ATI jak na razie chyba tylko 4870.
Jeśli będzie używana akceleracja przez VGA, to więcej ramu na pewno nie zaszkodzi... Nie mniej najważniejszym kryterium wyboru powinna być kompatybilność konkretnego modelu VGA pod haMac'iem... bo z tym bywa różnie...
Czyli prawdopodobnie byla by to GF9600. Teraz problem jakiego producenta wybrac. Najlepiej zeby karta odpalala natywnie na MAC OS X. W tym momencie obija mi sie o uszy Efi String, czy dobrze? Jesli tak, to czy moge gdzies znalesc informacje w jednym miejscu, na temat wszystkich kart graficznych i ich natywnej obslugi w Mac Os X?
--edit
Dodam, ze moj system, to Retail Leopard
Czyli rozumiem, ze nie wazne, czy Asus, Saphire, Gigabyte itd., tylko wazne jest, ze GF 9600?
314TeR napisał/a:
Nie mniej najważniejszym kryterium wyboru powinna być kompatybilność konkretnego modelu VGA pod haMac'iem... bo z tym bywa różnie...
Moja domysly, ze producent ma znacenie, wzialem wlasnie z powyzszego zdania...
rzooff napisał/a:
Co masz na myśli?
Chodzi mi o to, ze skoro jest to karta pakowana do Mac Pro, to byc moze mogla by byc obslugiwana przez oryginalne sterowniki apple, tak aby miala pelna funkcjonalnosc, lacznie z obsluga dwoch monitorow i wyjscia TV. Nie znam sie tak dobrze, dopiero zaczynam przygode z tym systemem, jednak cos kojarze, ze niektore karty odpalaja na sterownikach apple.
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4427 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-04, 21:26
Nie ma innych sterowników do kart graficznych, niż te od apple. Cała zabawa sprowadza się do spowodowania by system "myślał", że karta PC to karta Mac'owa. Najlepiej wybrać taką, która występowała także w konfiguracjach komputerów apple -> to co napisał 314TeR.
Producent nie ma znaczenia, tylko model karty - np. GF9600 itp.
Poczytaj sobie - o uruchamianiu kart graficznych napisaliśmy na forum naprawdę bardzo dużo. Jest także wątek o flashowaniu biosu GPU na mac'owy...
Ewentualnie zwróć uwagę na zestaw złączy na karcie... z tego co czytałem najmniej problemów jest z wersjami 2xDVI... nie mniej jak upatrzysz sobie konkretny model VGA, poszukaj na HCL'ach, googlu, forach, czy ta karta działa w 100%...
W efistudio w liscie wyboru jest np. model 9800gt 1GB. W gre wchodzi wersja 2xDVI, bo z nia w wiekszosci mialem do czynienia w czytanych watkach. Na HCL z osx86 project sa tylko nikle wzmianki o tej karcie, ale wiekszosc ma pelna obsluge. Poczytalem troche na insanelymac, ale tam w wiekszosci jest o 9800GTX, a ten bez problemu dziala. Gdybym to mial wziac na chlopski rozum, to 9800GT powinien dzialac, bo ma ten sam procesor, co 8800GT i 9800GTX o ktorych jest duzo na forach i ludzie sobie chwala. Jednak nie chcial bym, aby moj chlopski rozum probowal pozniej w jakis magoczny sposob zwrocic niedzialajaca karte do sklepu.
Najprawdopodobniej zdecyduje sie na 9800GT z 1GB RAM i 2xDVI, ale musze sie jeszcze upewnic. A moze ktos mial do czynienia z ta karta?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.