Wysłany: 2009-07-24, 16:55 nVidia Go 7300 - s-video??
Witam.
Czy ktoś posiada tą kartę nVidia 7300 go??
Mam pytanie jak uruchomić obsługą s-video??
Posiadam w tej chwili NVdarwin.kext który chodzi mi w 100%.
NVIDIA GeForce Go 7300:
Model zestawu układów: NVIDIA GeForce Go 7300
Typ: Monitor
Magistrala: PCIe
Szerokość szyny PCIe: x16
VRAM (łącznie): 128 MB
Producent: NVIDIA (0x10de)
ID urządzenia: 0x01d7
ID korekty: 0x00a1
Korekta ROM: NVdarwin 1.2.5 Monitory:
Monitor:
Rozdzielczość: 1280 x 800
Głębia: 32-bitowy kolor
Core Image: Przyspieszenie sprzętowe
Monitor główny: Tak
Odbicie lustrzane: wył.
Aktywny: Tak
Quartz Extreme: Obsługiwany
Obrót: Obsługiwany
Złącze monitora:
Status: Żaden monitor nie jest podłączony
_________________ Asus A6jc update CPU
Leopard 10.6.6 Retail Chameleon v2 RC4
Intel 945 PM, Core2Duo T7200 (2.00 GHz)
3GB DDR2 667; Nvidia GeForce Go 7300 128 MB; (Kamera 1.3 M Pixels - nie działa)
Resta ok
mam ten sam problem. Podobno s-video działa na ATY_Init.kext, ale u mnie po instalacji tego injectora system nie wstawał.
ALternatywne rozwiązanie to przejściówka z VGA -> s-video (na allegro za 5zł)
//edit:
zainstalowałem jeszcze razy ATY_Init, tym razem na Kalyway 10.5.2 i system wstał, akceleracja jest, ale s-video nadal nie działa.
ALternatywne rozwiązanie to przejściówka z VGA -> s-video (na allegro za 5zł)
wydaje sie to być jedynym wyjściem z tej sytuacji i że powinno działac , też tak myslę zrobić , bo s-video prawie nikomu nie działa na osx86 , taka jest prawda
oto ta przejściówka :
Cytat:
Dla poprawnej funkcji adapteru wymagana jest karta graficzna z wyjściem VGA. Niezbędne jest aby karta wspomagała konwersję sygnału VGA na Sygnal S-Video i AV-Sygnal. Proszę sprawdzić przed zakupem! ***** Konwersję sygnału VGA na Sygnał S-Video i AV-Sygnał sprawdzamy w setupie karty graficznej (przykład XP): PANEL STEROWANIA - WYGLĄD I KOMPOZYCJE - EKRAN - USTAWIENIA - ZAAWANSOWANE - jeśli jest opcja TV jest to możliwe
moja karta to obsługuje , ale czy osx86 i leopard też "konwersję sygnału VGA na Sygnal S-Video"
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
pisałem wyżej na temat ATY_Init.kext a miałem na myśli NVEnabler. Sprawdzę go dzisiaj. A jak nie będzie działać, to trzeba kombinować z przejściówką. W temacie do którego podałem linka piszą, że nie jest możliwe uzyskanie obrazu na 3 monitorach na raz tzn VGA+DVI+s-video. Jedynie 2 wyjścia mogą działać w tym samym czasie (tak przynajmniej ja to rozumiem)
Jest taka karta na której działa s-video, to Radeon 2600XT (HIS) i ja taką mam , ale wszystko zaczęło działać dopiero od aktualizacji 10.5.7 i Natita do 10.5.7
Ciekawi mnie jeszcze to czy w innych Radeonach komuś to działą.
kext działa, ale s-video nie. Czy jest gdzieś w ogóle jakiś plik konfiguracyjny odpowiedzialny za rozdzielczości, odświeżanie, monitory, itd (taki odpowiednik xorg.conf z linuksa)?
Znalazłem dzisiaj w szafie przejściówkę z D-Sub-> Euro ale nie chce to działać na żadnym systemie (winxp/linux/osx), ani na VGA, ani na DVI z przejściówą na VGA. nie mam pojęcia czemu.
btw, po co w ogóle jest wyjście s-video skoro we wszystkich dzisiejszych kartach graficznych mamy 2 wyjścia DVI lub VGA/DVI ?
apokryf moze wrzucic ten kext na forum bo uzywalem NVdarwina w roznych wersjach i nie mam obrazu na moim laptopie moze twoj zadziala !!!! Mam taka sama karte
POZDR
Ja używam NVdarwin.kext jak i pod 10.5 i 10.6 oczywiście wrzucam do S/L/E nie do E/E
Obecnie pracuje na Retail 10.6.1. Oczywiście nie możesz używać innych kexów do grafiki, no i musisz uprawnienia zrobić.
_________________ Asus A6jc update CPU
Leopard 10.6.6 Retail Chameleon v2 RC4
Intel 945 PM, Core2Duo T7200 (2.00 GHz)
3GB DDR2 667; Nvidia GeForce Go 7300 128 MB; (Kamera 1.3 M Pixels - nie działa)
Resta ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.