Pomógł: 16 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1148 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-08-19, 12:54 [NVidia] GTX 285 i modyfikacje Bios'u
Powoli moje zdenerwowanie z powodu nijakiej poprawki grafiki sięga szczytu wytrzymałości. Przepustowość jak i smużenie. Ile jeszcze to będzie się ciągnąć.
Szperając w zasobnikach sieciowych i komentarzach innych ludzi natrafiłem na to...
GTX285 wydajność niemal wzorowa. Coś jest nie tak!! Albo oszust nie podał aktualnej wersji systemu. Zastanowiłem się dalej i przyszło mi do głowy coś takiego. Iż to może Apple blokuje odgórnie produkty, albo idealnie wypiera stare produkty. Tylko czy ta moja karta jest aż tak stara...??
Sterowniki nie zmienię (tzn już zmieniłem) więc teraz BIOS. Podczas sczytania biosu dostrzegłem coś takiego iż moja karta ma dziwne kody producenta.
MOJA KARTA | INNA KARTA ZOTAC | KARTA EVGA
Bardzo dziwne. Prawda Zotac mój i Zotac inny...
Może właśnie przez to jest "mały" problem. Więc, jak zmienić to na co?
Wgranie BIOS'u z GTX285 edycji MAC nie ma sensu gdyż same kości różnią się wielkością trzeba je przylutowywać ale zmienic sam Vendor... Czemu nie
Poszukałem odpowiednika z maca i znalazłem coś takiego:
The display may go *BLANK* on and off for up to 10 seconds during access to the EEPROM depending on your display adapter and output device.
Identifying EEPROM...
EEPROM ID (9D,007B) : PMC Pm25LV512 2.7-3.6V 512Kx1S, page
Reading adapter firmware image...
Location Size Type
000000:00FBFF 64512 x86
// Meritum sprawy
Przy użyciu NiBiTor pod Windows zmieniam Vendor ID i Sub System ID w BIOSie karty graficznej na identyczne z wersji Mac Edition.
z
Adapter: GeForce GTX 285 (10DE,05E3,19DA,1111)
na
Adapter: GeForce GTX 285 (10DE,05E3,3842,1080)
//Edycja i efekt końcowy
Przy użyciu Winbottle pod OSX edytowałem ustawienia poprzez windowsowy NiBiTor v5.7
Wgrałem całość pod DOS'em a efekt końcowy jest taki.
- Vendor, jako karta EVGA
- Sub System ID, jako karta edycji MAC
- Product, nie jako "GT200 Board - 089..." itd ale "NVIDIA GeForce GTX 285" (identycznie jak na Mac edition)
- Reszta została nietknięta, choć sprawdzałem ustawienia i poza wyższymi zegarami no Timingi są identyczne a co najważniejsze Board ID jest takie same (ale do przylutowywania kości nie spieszy mi się - na razie)
ps. znalazłem oryginalny bios z GTX 285 Mac Edition, jest w załączniku. Może znajda się chętni.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 RC5 r18xx Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011ADD: Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO <- truposz, niedługo pier*** go przez okno Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
bios z macowej 285 zeby mial te same takty i timingi
Na pierwszy rzut oka jak przeleciałem po całości ma. No mogłem pomylić się potokiem cyferek ale nie sądzę.
Sprawa kluczowa to info jakie jest zapisane w EFI . Gdyż na kości dla x86 czyli sekcja którą czyta winda, pod tym systemem karta działa moja jak i mac edition normalnie (pełną parą, bez smużenia).
Może różnica, jest właśnie w czymś co zapisano w EFi... tylko hmmmm.... przecież nie tylko u mnie występuje smużenie i słaba wydajność. Więc raczej to nie to.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.