Wysłany: 2011-02-08, 11:50 [NVidia] NVCAP - jak ręcznie wyciągnąć?
Zderzyłem się z problemem... Mam BIOS z Nvidii ION (GF9300) z nettop'a Acer'a i chcę z niego wyjąć NVCAP - Niestety NVCAP Maker nie znajduje mi go... Zna ktoś sposób jak inaczej lub ręcznie ten NVCAP wyjąć? Kiedyś mi się przewinął temat jak to zrobić, ale nie od wczoraj nie mogę go odnaleźć... za wszelką pomoc będę wdzięczny.
NVCAP można dorwać w IORegistryExplorer - tylko czasem różni się on od rzeczywistego Zależy chyba od metody odpalenia grafiki.
To wiem... pytanie czy odpalenie np poprzez NVEnabler wstrzyknie mi rzeczywisty NVCAP. W sprzęcie z którym walczę są tylko dwa wyjścia HDMI i DSUB... a problem jest to brak regulacji gammy i po sleepie dostaje się baaaaardzo rozjaśniony ekran, lub praktycznie wręcz nieczytelny... Tak samo nie da rady zmienić rozdzielczości na DSUB - po zmianie ekran jest tak rozjaśniony że nie idzie nawet zamknąć preferencji...
Najbardziej by mi zależało aby dotrzeć do informacji jak wyciąga się NVCAP - jak autor NVCAP Maker'a napisał program do tego, to musi być gdzieś wiedza jak się go odszukuje... Może zwyczajnie BIOS ION'a jest zbyt nowy i NVCAP Maker go nie rozpoznaje.
QUOTE (MiniHack @ Sep 21 2009, 02:21 PM)
Okay, so I couldn't stop myself playing with this!
I have changed my guide in post 177 and modified the code for the graphics injection. The new code uses the NVCAP values from my first attempts, and also includes a section for specifying your VRAM size (according to how you set it in your BIOS).
In summary: NVCAP changed, VRAM section added, "Store Package" size increases from (0x14) to (0x16) - because of extra VRAM section.
For me, this works in all modes (Snow 32/64 and Leopard) and I think the NVCAP is the right one to allow the best detection of display types. Also included is a modified updated DSDT.dsl.
I think these should be the best ones yet, but hope to hear.
To keep it easy I have also uploaded the guide package to this post.[attachment=57325:DSDT_fixing.zip]
Thank you again! Now I'm able to correct my monitor profile (gamma ...) under SL 64 bit
A tutaj MiniHack opisuje patche do DSDT dla Zotac 9300 WiFi, w tym dla wbudowanej grafiki.
Wiem gdzie widziałem wątek o wyciągnięciu NVCAP - na forum nvinject... niestety już nie działa i dlatego nie mogłem odnaleźć materiału...
Tu można znaleźć kopię postu z tamtego forum tłumaczący jak działa NVCAP i jak zestawiać parametry - istotne szczególnie dla ludzi mających podłączony monitor DVI i TV pod HDMI...
Bungo Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 55
Wysłany: 2011-04-26, 11:59
314TeR napisał/a:
Wiem gdzie widziałem wątek o wyciągnięciu NVCAP - na forum nvinject... niestety już nie działa i dlatego nie mogłem odnaleźć materiału...
Tu można znaleźć kopię postu z tamtego forum tłumaczący jak działa NVCAP i jak zestawiać parametry - istotne szczególnie dla ludzi mających podłączony monitor DVI i TV pod HDMI...
usprawniłem NVCAP, który wyprodukował NVCAPmaker, a którego mogłem w zasadzie nie używać. Pomocnym programikiem jest NvidiaInfo załączonym w tematach fassl'a (pierwsze dwa linki)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.