Wysłany: 2010-09-01, 20:35 Power Management na GeForce
Witam.
Czy udało się komuś uruchomić speed steping dla karty graficznej??
Używam GraphicsEnablera i aktualnia karta działa na maksymalnych timingach , może ktoś ma informacje jak to wygląda jak kartę się odpali przez DSDT lub inne metody.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-03, 11:07
AGPM to jakiś Advanced Graphics Power Management czy coś w ten deseń. A złącze na którym jest karta jest na początku gałęzi, a nie na końcu
Dokładniej jest to PCI-E.
Kod:
Bustype: PCI-Express
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to by spróbować innej metody odpalenia tej karty. Jak rozumiem działasz na enablerze z Chameleona, więc może kext (NVEnabler) będzie szczęśliwszym rozwiazaniem. Jeśli masz obecnie kexta, to zrób odwrotnie.
Aby działał AGPM musisz mieć zgodność sprzętu z konfiguracją jaką udajesz w smbios.plist... np u mnie jest iMac 11,1 i ATI4870 - w oryginale jest iMac 11,1 i ATI4850 i tu AGPM odpalił mi bez popychania od razu.
Sprzęt który wg. mnie powinieneś udawać to Mac Book Pro 4,1 - do niego masz najbliżej, ale tu jest haczyk, na opisie Mac Book Pro 4,1 nie odpali Ci w ogóle PM, bez popychania odpala dopiero na opisie MBP5,1. Są metody na zmuszenie działania PM na opisie MBP4,1, ale wymagają zastosowania dodatkowego LegacyKext'a dopisującego stosowne informacje jak pamiętam do AppleSMC. O rozwiązaniu tym czytałem na forum osx86.es. Przejrzyj ich forum i próbuj...
Aby działał AGPM musisz mieć zgodność sprzętu z konfiguracją jaką udajesz w smbios.plist... np u mnie jest iMac 11,1 i ATI4870 - w oryginale jest iMac 11,1 i ATI4850 i tu AGPM odpalił mi bez popychania od razu.
Sprzęt który wg. mnie powinieneś udawać to Mac Book Pro 4,1 - do niego masz najbliżej, ale tu jest haczyk, na opisie Mac Book Pro 4,1 nie odpali Ci w ogóle PM, bez popychania odpala dopiero na opisie MBP5,1. Są metody na zmuszenie działania PM na opisie MBP4,1, ale wymagają zastosowania dodatkowego LegacyKext'a dopisującego stosowne informacje jak pamiętam do AppleSMC. O rozwiązaniu tym czytałem na forum osx86.es. Przejrzyj ich forum i próbuj...
Dzięki, to lepiej pchnąć SpeedStep dla GPU przez LegancyAGPM.kext bez zmiany na MBP4,1 czy lepiej zmienić na 4,1 i popchnąć PM dla CPU??
Aktualnie mam MBP5,1 i GraphicsEnablera z Chameleona, wiem że najlepiej spróbować każdą kombinację...
Spróbuj najpierw z LegacyAGPM... tej drugiej metody nie znam, bo nigdy nie miałem okazji jej przetestować, więc nie wypowiem się co lepsze. Jedynie informuję że tak też można i ponoć działa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.