Wysłany: 2010-04-11, 18:57 Problem z 9800GT i HDMI
Witam
Mam taki dziwny problem. Uruchomiłem kartę graficzną pod SNOW na wszystkie chyba sposoby - działa bez problemu jeżeli jest podłączony tylko monitor na złączu DVI. Problem w tym że na stałe mam podłączony telewizor plazmowy złączem HDMI. Jeżeli telewizor jest wyłączony wyłącznikiem sieciowym to wszystko jest dobrze. Jeżeli jednak włączę go nawet na tryb czuwania to obraz znika mi z monitora i nie pokazuje się nigdzie. Przy włączonym telewizorze także system się nie pokazuje - w momencie kiedy ma przejść na okienka to zostaje czarny ekran i tyle.
W tej samej konfiguracji LEOPARD działa bez problemu - obraz jest i na monitorze i na telewizorze i mogę tym sterować.
Grafika jest to Asus 9800GT 1GB DVI DSUB HDMI.
Może ktoś się już z tym spotkał i pomoże...
Spróbujcie pokombinować na nvcap. Od niego zależy jak jest ustawiona konfiguracja wyjść w systemie. Jeśli nvcap z systemu zakłada że masz kartę 2xDVI a masz faktycznie 1xDVI i 1xHDMI to mogą właśnie dziać się takie dziwne rzeczy.
Po edycji grafiki w DSDT, prawidłowym NVCAP (...) Wyskakuje mi błąd w NVEnabler
Z tego co pisze to masz grafikę wpisaną w DSDT i jednocześnie NVEnabler...?
Nie, nie. Jak miałem NVEnabler to pojawiał się taki komunikat. Usunąłem go, po tym jak wrzuciłem grafę do DSDT ( nie mogłem zmienić rozdzielczości). Potem wpis w DSDT wywaliłem i znowu zaistnalowałem Enablera. I dalej jest ten sam problem: probe fails.
Rozwiązał ktoś ten problem?
Obecnie jest już wersja 10.6.4 nawet z aktualizacją grafiki a objawy dokładnie te same - gdy wyjście HDMI nieczynne (telewizor wyłączony) wszystko działa super - gdy tylko włączę TV system się wiesza.
_________________ Asus P5Q-SE Plus, Core 2 Duo 3.06GHz E7600, 4GB, Asus 9800GT 1GB DSUB DVI HDMI, 10.6.4
Tak, używam Chameleona 2.0-RC4 ze stringiem GraphicsEnabler=Yes w com.apple.boot.plist, cały problem polega na tym że po update do 10.6.7 przestaje działać HDMI.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.