Witam,
zakladam nowy watek poniewaz poprzedni dotyczyl dystrybucji, a teraz problem wystepuje z instalacja retaila. Otóż ściągnąłem XBootera od Witucha0 i wypalilem. Pięknie sie bootuje, wkladam plytke ze snow leopardem, daje f5. Rownie pieknie ja wykrywa po czym trwa wczytywanie tych wszystkich linijek w trybie verbose i... tutaj zaczyna sie problem. Po okolo 2 minutach wypisywaniu tekstu wyskakuje mi pod koniec coś takiego:
I tutaj moje pytanie. Czym to moze byc spowodowane?
Mój sprzęt:
Typ procesora: DualCore Intel Core 2 Duo E8400, 3000 MHz (9 x 333) SSE2/SSE3
Nazwa płyty głównej: Asus P5Q-E
Chipset płyty głównej: Intel P45/ICH10R
Opcjonalny kontroler napedow: Intel(R) ICH10 Family 2 port Serial ATA Storage Controller 2 - 3A26
Karta graficzna: ATI RADEON HD4870 firmy ASUS
Kodek audio: AD989B
Karta sieciowa: Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 PCI Gigabit Ethernet Controller
Karta sieciowa 2: Marvell Yukon 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Dysk twardy: SAMSUNG HD753LJ 750GB SATA
Dysk twardy 2: Seagate ST2000DL003-9VT166 ATA Device
Napęd: Samsung SH-S182D IDE (zworka przelaczona na MASTER)
Klawiatura i mysz podlaczone poprzez USB
Dodam jeszcze ze w biosie mam ustawiony dysk na AHCI, a dysk na ktorym bede instalowal Snowa jest podzielony na 2 partycji z czego na jednej znajduje sie juz windows 7.
Płyta którą posiadam to Snow Leopard 10.6.0 Retail
Ostatnio zmieniony przez medevil 2011-04-28, 17:28, w całości zmieniany 1 raz
wpisuje w Chameleonie przed wyborem plyty instalacyjnej GraphicsEnabler=Yes i probowalem nawet do tego dodac -x ale ciagle instalka wiesza sie na:
Kod:
ACPI_SMC_PlatformPlugin ::start-waitForService(resourceMatching(AppleIntelCPUPowerManagement) timed out
Jakies inne rady? Zmienilem nawet w Biosie to ACPI na nastepujace wartosci:
Suspend Mode [S3 Only]
ACPI 2.0 Support [Enable]
ACPI APIC Support [Enable]
@Edit: znalazlem cos na necie ze niby fakesmc moze mi pomoc. Tylko nie wiem za bardzo jak tego uzyc i skad to wziasc. Mozna prosic mala podpowiedz?
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-29, 09:41
Ten komunikat nie oznacza zawieszenia się systemu. Tylko mówi o tym, że nie uruchomiony jest Power Management - co jest normalne na tym etapie.
Tak więc raczej nic Ci się nie wiesza, a po prostu nie uruchamia się tryb graficzny.
Jak masz podłączony monitor?
Próbowałeś podpiąć go przez drugie wejście / przejściówkę ?
Mam podpiety poprzez DVI. W grafice mam 2 takie porty, wiec moze rzeczywiscie sproboje podpiac monitor pod drugi port i dam znac jak poszlo. Zastanawia mnie tylko 1... czemu gdy instalowalem iAtkosa wszystko bylo w porzadku? I plyta ladowala sie bez trybu safe mode. A z retailem juz sa takie problemy.
@Edit: Podpiecie monitora pod 2 port DVI karty graficznej nic nie zmienilo ;/
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-29, 12:00
Widać iAtkos zawierał coś czego nie ma na XBooterz'e lub nie zawierał czegoś co na XBooterze jest.
Nie wiem, co to dokładnie mogło być, ale szukałbym w obrębie spraw grafiki.
Możliwe, że iAtkos ma wyłączony GraphicsEnabler, a zamiast tego wrzucony jakiś kext.
Czy nie jest potrzebny jakiś LegacyATI4000Controller...?
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-04-29, 12:36
4870 nie wymaga LegacyATI4000Controller, wymaga go np. 4850. Obstawiam że w tamtym distro jest ATY_Init.
Jeżeli chcesz użyć ATY_Init musisz zrobić własne BootCD lub poprosić kogoś o to.
Możesz spróbować moich bardzo starych bootcd dla serii płyt P5Q:
- BootCD (brak kextra/stringa do grafiki - dla trybu VESA, do instalacji wystarczy)
Kod:
Kod:
http://www.mediafire.com/?nzwmzzmkwx2
-BootCD z obsługą Radeona 4850 (tu wlasnie jest legacyATI4000Controller)
Kod:
Kod:
http://www.mediafire.com/?d5mjwzdkchj
Tutaj najnowsze MacBoot mojego autorstwa, nie używaj instalatora który tam jest bo ma bug i potem nie odpalisz systemu ! Nie miałem czasu się za to wziąć:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.