Wysłany: 2009-04-22, 19:05 Zle sterowniki do GeForce 7600 Go
Mam problem, zainstalowalem zle sterowniki do karty graficznej GeForce 7600 Go i podczas uruchamiania systemu ekran wyglada tak jak nie powinien tzn jest bialy z niebieskimi paskami:( i nie moge nic zrobic. Jak mozna usunac te kexty i wgrac nowe?
iPC OSx86 Universal 10.5.6 PPF5 Final
bogdanh Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Kwi 2009 Posty: 286 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 06:35
Jestem "surowy" ale walcze z grafika juz od Swiat wiec podpowiem.
Najpierw musisz sciagnac odpowiednie kexty - np. przez Windows.
Najlepiej nagrac je na pendrive.
Potem butujesz komputer z plytki instalacyjnej i idziesz do momentu az zobaczysz swoja partycje z OSX. Z gornego paska menu ladujesz konsole/terminal (chyba jest w utulity).
Teraz pytanie jakie kexty wgrales i ile, bo powinien byc tylko JEDEN.
Kexty znajduja sie w katalogu /Volumes/nazwa_twojego_dysku_z_OS/System/Library/Extensions
No i teraz jezeli znasz dokladna nazwe kexta (wlacznie z wielkoscia znakow), to
rm -R /Volumes/nazwa_twojego_dysku_z_OS/System/Library/Extension/nazwa_kexta.kext
Twoj Pendrive powinien byc widoczny w /Volumes
Zagladasz przez ls /Volumes (tam jest tez nazwa twojego dysku), no i jezeli jest to cd /Volumes/penrive.
cp -R twoj_kext /Volumes/nazwa_twojego_dysku_z_OS/System/Library/Extensions
Potem chown -R root:wheel /Volumes/nazwa_twojego_dysku_z_OS/System/Library/Extensions/twoj_kext.kext
chmod -R 755 /Volumes/nazwa_twojego_dysku_z_OS/System/Library/Extensions/twoj_kext.kext
rm /Volumes/nazwa_twojego_dysku_z_OS/System/Library/Extensions.mkext
No i reboot
Chyba nic nie pominalem
Zdaje sie, ze najlepszym kextem dla GEForce serii 7600 jest NVinject.kext o ile dobrze pamietam Twoja karte.
Reszta informacji w watkach tej grupy - zreszta powyzsza takze.
[ Komentarz dodany przez: 314TeR: 2009-04-23, 13:03 ] Proszę nie sugerować się powyższą instrukcją... bogdanh, nie pisz instrukcji komuś, jeśli sam nie potrafisz uruchomić sprzętu do którego piszesz tę instrukcję. Mieszasz komuś zbędnie w głowie.
_________________ Mac OS X 10.6.4 ; P41-ES3G ; 2,7GHz Intel Core 2 Duo ; GeForce 7600GS
Wysłany: 2009-04-23, 06:55
Sorry - zapomnialem. Przed kazda komenda musisz dodac sudo.
_________________ Mac OS X 10.6.4 ; P41-ES3G ; 2,7GHz Intel Core 2 Duo ; GeForce 7600GS
Starego kexta juz nie ma dodalem parametry w stringu ale nie moge uzyskac pelnej obslugi karty :( ale jeszcze dzisiaj bede googlowal i moze sie uda.
Dzieki za pomoc pozdrawiam.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-23, 10:39
@bogdanh, a swoją kartę uruchomiłeś?
Z tego co kolega napisał, to bardzo prawdopodobne jest, że zainstalował NViject, więc z "najlepszością" bym nie przesadzał. Choć może to być wina iPC, a nie samego kexta.
A instrukcję taką żeś napisał, że ciężko się w tym połapać. Po co ten pendrive?
Chyba skopiowałeś tą instrukcję nie czytają w jakim przypadku jest ona przydatna
W temacie usunięcia kexta polecam Twój wątek z wskazaniem na to co pisze 314TeR:
@jeremay
Sterownik z iPC, szczególni graficzne, często nie działają. Bardzo prawdopodobne, że ten sterownik (NViject GO) będzie działał, ale gdy zainstalujesz go "ręcznie". Poszukaj w sieci tego kexta "luzem".
Potem trzeba usunąć aktualny kext i wyczyścić cache (skasować Extensions.mkext). Wgrać nowy (najprościej kexthelperem). Dla świętego spokoju jeszcze start z "-F".
Tu masz o kextach:
Wysłany: 2009-04-23, 13:15
rzooff napisał/a:
@bogdanh, a swoją kartę uruchomiłeś?
Z tego co kolega napisał, to bardzo prawdopodobne jest, że zainstalował NViject, więc z "najlepszością" bym nie przesadzał. Choć może to być wina iPC, a nie samego kexta.
A instrukcję taką żeś napisał, że ciężko się w tym połapać. Po co ten pendrive?
Chyba skopiowałeś tą instrukcję nie czytają w jakim przypadku jest ona przydatna
W temacie usunięcia kexta polecam Twój wątek z wskazaniem na to co pisze 314TeR:
Hahaha - nie przepisalem tylko sam tak robilem, gdy tracilem kontrole nad wyswietlaniem w czasie manipulacji kextami.
Trudno uzyc narzedzi do instalacji kextow jezeli nic nie widac na ekranie, a takie mial objawy tworca watku.
Wykorzystalem juz chyba wszytkie rady z moich watkow, a dalej nie mam pelnej obslugi 7600GS (chodi o QE).
Zaczynam podejrzewac, ze ma w tym udzial "dystrybucja" osx86. Niestety na tej maszynie nie chce mi ruszyc nic innego niz iAtkos. Choc nie znam OSX prawie wcale i dlatego nie nalezy mi wierzyc do konca
Do dzialania poprawnie karty GeF 7600 GO -potrzebny jest sterownik NVinjectGO u mnie dziala tylko ten jeden co prawda nie rozpoznaje mi karty ale obraz mi wyswietla a Ndarvin rozpoznaje karte ale nie mam obrazu na moim laptopie ASUS F3Tc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.